Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Akte waarbij keizer Maximiliaan de rijksban uitspreekt over ...

titel ( Hoogheemraadschap van Delfland )

Zoeken in Charters

beacon
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Bestuursinrichting
Charter
340 340Het Hof van Holland verklaart dat het vonnis van de schepenen van Den Haag ongeldig is, waarin was bepaald dat het door Delftenaar Jan Willem Jacobsz. Bom ingediende verweerschrift ongegrond was, dat hij had ingediend als protest tegen zijn veroordeling door de hoge vierschaar van de baljuw van Den Haag wegens het doorgraven van de Viervoet in Nieuweveen.
Datering:
1560 september 18
Bezegeling:
Uithangend zegel van rode was
Overlevering:
Origineel
Literatuur:
Literatuur: C. Postma, Hoogheemraadschap van Delfland in de Middeleeuwen 12891589 (Hilversum 1989) 247.
Samenvatting:
In de beroepszaak voor het Hof van Holland tussen eiser Jan Willem Jacobsz. Bom te Delft en gedaagde Loijs Tserairts, baljuw van Den Haag. Volgens Bom behoorde de weg op de landscheiding in Nieuweveen genaamd de Viervoet tot de jurisdictie van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland omdat zij de bevoegde rechterlijke instantie waren voor alle zaken die betrekking hadden op alle wegen, kaden en lokale waterwerken. Zij waren gerechtigd om keuren op die werken te maken. Volgens de keur was het niet toegestaan om kaden of waterwerken te doorsteken of af te graven zonder consent van de hoogheemraden. De hoogheemraden hadden de bevoegdheid om overtredingen op de keuren te berechten en niet de baljuw en schepenen van Den Haag. Zo hadden de hoogheemraden in 1558 Jacob Claesz. uit Zoetermeer veroordeeld tot betaling van 72 ponden wegens het afgraven van de kade tussen Berkel en Pijnacker. De eiser ontkende dat hij de kade had afgegraven. Als dat was gebeurd door Kors Sijmonsz. zonder zijn medeweten dan zou hij daarvoor niet bestraft kunnen worden. Als er sprake was van een overtreding zou dat bestraft moeten worden door de hoogheemraden van Delfland. Nu was Bom voor het vergrijp gedaagd voor de vierschaar van de baljuw die hem had bevolen op de eis van de baljuw te reageren. Bom was daarop in beroep gegaan bij het Hof van Holland en eiste dat het vonnis van de vierschaar ongeldig zou worden verklaard en zijn verweerschrift zou worden erkend. De baljuw heeft daarop geantwoord dat Bom in Nieuweveen een perceel laaggelegen veenachtig land had dat toegemaakt zou moeten worden. Daar was tevens een hoogte gelegen dat fungeerde als landscheiding onder de benaming Viervoet. Deze landscheiding viel volgens de baljuw onder zijn jurisdictie. Bom had Kors Sijmonsz. opdracht gegeven de Viervoet af te graven. De aarde is met grote schuiten vol op zijn land gebracht zonder de afgegraven weg te repareren. Zie verder PDF-bestand onder "Transcriptie".
Plaats:
Den Haag

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree