Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Akte waarbij keizer Maximiliaan de rijksban uitspreekt over ...

titel ( Hoogheemraadschap van Delfland )

Zoeken in Charters

beacon
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Bestuursinrichting
Charter
342/78 342/78Het Hof van Holland bepaalt dat de stad Delft in het ongelijk wordt gesteld tegenover de dijkgraaf in haar eis om de vrijheid van de burgers om bagger afkomstig uit de stadswateren te transporteren over de Schie en om mest te leggen op de Buitenweg langs de Tweemolentjesvaart, zonder toestemming van de hoogheemraden.
Datering:
1566 (1565) februari 11
Literatuur:
Transcriptie in: S.J. Fockema Andreae, Rechtsbronnen der vier hoofdwaterschappen van het vasteland van Zuid-Holland (Rijnland; Delfland; Schieland; Woerden) (Utrecht 1951) 132-148. Literatuur: C. Dekker, Inventaris van de stukken van enkele belangrijke processen door het Hoogheemraadschap van Delfland in de 16e en 17e eeuw gevoerd over de jurisdictie van het hoogheemraadschap (z.p., z.j.) en C. Postma, Hoogheemraadschap van Delfland in de Middeleeuwen 1289-1589 (Hilversum 1989) 86.
Overlevering:
Origineel
Samenvatting:
Sententie van het Hof van Holland in de zaak tussen de gedaagde dijkgraaf Adriaen van der Does en de eisers, zijnde de burgemeesters van Delft, die optreden namens Adriaen Pietersz. van Bleijswijck, Michiel Claesz. van Zevenhuijsen, Jan inde Boot, Pieter Sasbout, Gerrit Joostensz., Adriaen Adriaensz., Bruijn Jacobsz. en andere ingezetenen en poorters van de stad Delft, alsmede Pouwels Pietersz. van Bleijswijck, ter verdediging van de stadsprivileges tegenover de jurisdictie van het hoogheemraadschap. Bovengenoemde personen hebben in totaal vier rekesten ingediend bij het Hof van Holland naar aanleiding van bekeuring van overtredingen door de dijkgraaf. Twee rekesten hadden betrekking op het transporteren van bagger over de Schie naar Schieland, en twee op het opslaan van bagger aan de Tweemolentjesvaart(Noordwatering ofwel de Nootdorpse Watering) Volgens de eisers heeft de stad Delft ooit van Albrecht van Beieren octrooi verkregen voor vrije doorvaart over de Schie tussen Delft en de Maas bij Overschie (Ouderschie), en eveneens voor uitdieping van de Schie en de wateren binnen Delft. In dat octrooi was opgenomen dat het is toegestaan met de bagger te doen wat men wil. Ook was daarin het stadsbestuur de bevoegdheid verleend tot het voeren van de schouw over de in de Schie gelegen waterwerken. Door Filips II was dit privilege bevestigd. De stad Delft heeft altijd van deze rechten gebruik gemaakt, zonder dat hier ooit iemand bezwaar tegen heeft gemaakt.
Eerste en vierde rekest. De stad Delft had bekendgemaakt dat het iedereen was toegestaan de wateren in Delft uit te diepen, op voorwaarde dat zij de bagger zouden meenemen. De baggeraars kregen hiervoor geld van het stadsbestuur. De dijkgraaf had de lading van Adriaen Pietersz. van Bleijswijck, Michiel Claesz. van Zevenhuijsen en Pouwels Pietersz. van Bleijswijck in beslag genomen toen zij met hun schuit beladen met bagger op de Schie voeren. Zie verder PDF-bestand onder "Transcriptie".
Bezegeling:
Uithangend zegel van rode was
Plaats:
Den Haag

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree