Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
211.831  charters
sorteren op:
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
126 Akte van Rooms-Koning Maximiliaan en aartshertog Filips, dat men in bijzijn van de grote financiële raad ("grossen rate financien") en rekenkamer - namen van de leden worden genoemd - het bedrag heeft berekend wat men hertog Albrecht van Saksen tot op heden schuldig is. Ter aflossing van de verschuldigde 301928 Rijnse gulden, zal jaarlijks een bedrag van 50000 gulden - alsmede de ontstane schade indien men in gebreke blijft - worden betaald in twee termijnen op 24 juni en op nieuwjaar uit de bede en schattingen van Holland en Friesland. Al onderpand ("umb merer sicherheit") wordt hertog Albrecht het slot te Geervliet, Medemblik en stad en blokhuis Saksenburg van Haarlem (in Holland) en het slot Jemappes (in Brabant) overhandigd ("inn sein handen gestelt und gegonnet") als kastelein en ambtman met alle bijbehorende opbrengsten (alle felle und nutzung). De rekenkamers zijn geschreven om in het onderhoud en de reparatie te voorzien, met uitzondering van de plaatsen die de hertog w eer zal teruggeven als de afgesproken 10000 gulden zijn overhandigd. Voorts zal het jaargeld van 5000 Rijnse gulden per jaar worden betaald. De 12000 gulden die de hertog aan de Rooms-Koning moet betalen zal in het zesde jaar van het laatste termijn worden afgetrokken. Gegeven te Antwerpen 30 november 1494. Expeditie, met vijf aanhangende zegels van Maximiliaan, (Maximiliaan als voogd van) Filips de Schone, Berthold van Mainz, ? en ? En vidimus van Berthold van Mainz.
NB:
Vpl: Original Urkunde nr. 9072. Opm: De vidimus heeft als oud nummer: nr. 67.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.3. Geheimes Archiv
3.3.2. Frieszländische Sachen (Friese zaken)
3.3.2.01. Generalia
3.3.2.01.07. Frieszländische Sachen 1505-1509
738 Brief van George van Saksen aan Sigmund Pflug en Hans von Werthern naar aanleiding van de onderhandelingen "in der Friesischen sachen" met de raden van Filips van Oostenrijk. Hij acht het voorstel van de aartshertog om Friesland voor 200000 gulden te kopen onvoldoende. Indien de aartshertog de som niet wil verhogen, moet er nog een jaargeld (pensio) worden gegeven. Voorts moet hij de 28000 gulden schuld op zich nemen, die aan graaf Edzard moeten worden betaald. Indien Filips hiertoe niet bereid is en men "die Frisland zu erhalten vorursacht" is, moeten zij verdere schade voorkomen. Inzake een mogelijke vervanging van Hugo von Leisnig door graaf Edzard, acht de hertog het wenselijk dat de eerstgenoemde in dienst blijft. Dit aangezien Wilwold von Schaumburg en Christof von Taubenheim hebben aangegeven dat de landen niets opbrengen. Men moet met medeweten van de graaf van Oostfriesland tot een verdrag met de Groningers komen. Hij hoopt dat Dittrich von Witzleben verder als kanselie r in dienst blijft. Voorts moet men de rente inzake de Luikse schuld opbrengen, waarvoor hij hen een vidimus zal sturen. Gegeven te Leipzig op 1 december 1500. Concept
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.3. Geheimes Archiv
3.3.2. Frieszländische Sachen (Friese zaken)
3.3.2.01. Generalia
3.3.2.01.09. Frieszländische Sachen 1510-1514
1160 Brief van hertog George van Saksen aan Cesar Pflug, stadhouder te Leipzig. Met het oog op mogelijke onderhandelingen met de Groningers verzoekt hij om toezending van de keizerlijke beleningsakte ("die keyserliche commission und declaracion uber Frieslandt unnd Groningen") die in een grote zwarte lade "in des cantzlers gewelb" in de kanselarij te Dresden ligt. Mocht hij het niet veilig vinden de "houbtbrieff" te met de post te sturen, dan moet een vidimus of transsumpt gemaakt worden. Voorts betreffende geldzaken: heer Haubolt von Einsiedel heeft slechts 800 van de toegezegde 2800 overhandigd. Hij moet hierover bij de rentmeester [George von Wiedenbach] informeren. Gegeven te Weissenfels op 13 januari 1514. Expeditie, opgedrukt zegel is verloren gegaan.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.3. Geheimes Archiv
3.3.2. Frieszländische Sachen (Friese zaken)
3.3.2.01. Generalia
3.3.2.01.09. Frieszländische Sachen 1510-1514
1198 Brief van hertog George van Saksen aan Cesar Pflug, zijn stadhouder te Leipzig, waarin hij schrijft diens brief van 31 januari, met de ingelegde brief van dr. Werthern, eerst vandaag te hebben ontvangen. Hij wil dat wordt uitgezocht waar het probleem op de postroute Schüttorf-Kassel- Leipzig ligt: "so einer nicht mehr denn zcwu meyll eins tags gereyst, solt er dennocht in der zeit zu unns konnen sein". Voorts betreffende het toesturen van een vidimus van de keizerlijke "commission", de schuldbrief aan Erik van Brunswijk, Wolff von Slenitz, de onderhandelingen met Mathias Einsiedel en Hugo von Leisnig die met zijn soldaten in Jeverland ligt. Gegeven te Schüttorf op 22 februari 1514. Expeditie, opgedrukt zegel is verloren gegaan.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree