Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen

0700 Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
'Dit zint de koeren ende willekoeren, de de scepenen ende raidt ende de gemene stadt van Swolle gewillkoert hebben.
Ende van de koeren de men brecket mach men elcke betuygen met twen gueden knapen offte met enen manne ende met eenre vrouwen.
Mer van vrede sal men elck betuygen met tween gueden mannen'.
Stadsrecht van Zwolle
1. Papier en werkelijkheid
2. Geschiedenis van het archief
3. De inventarisatie
4. De Ordening
5. Gesloten testamenten
Inventaris
1. Archief van Schepenen en Raden en de hun opvolgende besturen
1.1. Eerste afdeling: Stukken van algemene aard
1.1.3. Resoluties
1.1.3.2. Schepenen en raden
0700 Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen
Inventaris
1. Archief van Schepenen en Raden en de hun opvolgende besturen
1.1. Eerste afdeling: Stukken van algemene aard
1.1.3. Resoluties
1.1.3.2.
Schepenen en raden
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
Het college van schepenen en raden, de magistraat, bestond uit zestien leden, die door de keurnoten uit de meente waren verkozen. Een jaar lang fungeerden acht van hen als schepen en acht als raad. Twee van de schepenen traden bij tourbeurt op als burgemeester gedurende een ambtstermijn van vier weken; tevens fungeerden zij als president van het college van schepenen en raden. De burgemeesters kunnen als het dagelijks bestuur van de stad beschouwd worden. Zij kwamen dan ook dagelijks in vergadering bijeen. Het regeringsjaar liep van St. Pauli tot St. Pauli (25 januari). Binnen dit college van schepenen werd de werkelijke gang van zaken bepaald door de twee cameraars, die niet alleen hun mede-schepenen controleerden, maar ook aanwijzingen verstrekten. De rang binnen het schepencollege werd bepaald door anciënniteit. Men begon als keurmeester, vervolgens tichelaar of tichelmeester, daarna tollenaar en timmermeester en tenslotte cameraar.
Schepenen en raden bestuurden niet alleen de stad en stelden wetten en keuren op, maar handhaafden die ook en oefenden de rechtspraak uit. De rechtspraak bestond uit de voluntaire en de contentieuze justitie. In het eerste geval trad de magistraat op in een functie, die thans-sedert 1811-door een notaris geschiedt: het meehelpen aan vrijwillige rechtshandelingen. In het tweede oefende de magistraat zijn taak als rechter uit, een functie die eveneens in 1811 werd afgescheiden van de taak van stadsbestuurders en overgedragen werd aan onafhankelijke rechterlijke instanties. Het rechterlijk handelen van de magistraat, zowel in voluntaire als in contentieuze zaken werd bepaald door het stadsrecht. Dit stadsrecht reguleerde niet alleen de rechtspraak, maar ook de bestuurlijke bevoegdheden van de magistraat en vond zijn fundament in het in 1230 aan Zwolle verleende stadsrecht.
Naast de belangrijke functie van het handhaven van de justitie, had de magistraat de zorg voor de goede dagelijkse gang van zaken binnen de stad. Na de verkiezing van de nieuwe magistraat werden dan ook de stadsambten verdeeld onder de leden. Het eerste paar schepenen, dat de functie van burgemeester vervulde, moest ook de stedelijke geldmiddelen beheren. Naar die functie werden zij de 'cameraars' genoemd. De dag na de verdeling van de stadsambten onder de leden van de magistraat vond de aanstelling plaats van de stadsdienaren, waaronder de secretarissen en de klerken.

Kenmerken

Datering:
1230 - 1813
Omvang archiefblok:
526,8 24,2 meter(s)
Omvang in stuks:
3124 458
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Opmerkingen:
* Charters worden alleen ter inzage gegeven na overleg met de studiezaalmedewerker. Raadpleeg eerst de regesten.
* In verband met de materiële toestand is besloten om gesloten testamenten niet te openen. Deze zijn derhalve niet in te zien.
Toegang:
Mensema, A.J., Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen, 1230 - 1813, Zwolle (2007).
Archiefvormer(s):
 
Archiefvormer Stadsbestuur Zwolle, Archieven van de opeenvolgende stadsbesturen (Stadsarchief)
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree