Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Familiearchief Buma

334-03 Familiearchief Buma ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
0.01. Woord vooraf
334-03 Familiearchief Buma
0.01.
Woord vooraf
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
Inventaris van de archieven van de familie Buma en van aanverwante families (1689) 1702 - 1995 en van het archief van de landbouwonderneming (later maatschap) N.V. Oetsma (1721) 1900 - 1969 door M.G.I. Nierstrasz- Ledeboer, H. de Graaf en B.H. de Vries Rijksarchief in Friesland, Leeuwarden, 1997. Deze verzamelinventaris bevat een overzicht van de archivalia van de familie Buma en van de landbouwonderneming Oedtsma.
Leden van de familie Buma hebben zich in het verleden vooral gemanifesteerd als juristen en als bestuurders. Een aantal van hen werkte als advocaat of had een functie bij de rechterlijke macht. Verder waren ze onder meer grietman, burgemeester of gedeputeerde. In de 20ste eeuw komen wij ook een enkele Buma als ondernemer tegen. Van hun activiteiten is de papieren neerslag terug te vinden in het familiearchief. Daarbij valt het op dat de Buma's zich ook bezig hielden met het verzamelen van archivalia en boeken.
In 1900 besloten de erfgenamen van Bernhardus Jouke Buma (1835-1874) hun onroerende goederen in een N.V. onder te brengen. Het doel daarvan was te komen tot een beheer op professionele basis. De toen opgerichte landbouwonderneming Oedtsma heeft in gewijzigde vorm tot 1968 bestaan. Gezien de omvang en het belang treft U eerst de inventaris van het familiearchief aan en vervolgens die van de landbouwonderneming Oedtsma. In deze archieven bevindt zich materiaal dat licht werpt op de geschiedenis van voorname families en hun contacten, hun bezittingen en meer in het algemeen ook op aspecten van de Friese landbouw.

Kenmerken

Omvang:
3,45 meter Moderne portefeuilledozen
Opmerking:
Auteur: M.G.I. Nierstrasz-Ledeboer
Categorie:
  • Zonder categorie
Archiefvormer(s):
 
Archiefvormer Exploitatiemaatschappij "Oedtsma"
 
Archiefvormer Familie Buma
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree