Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: 1686/2De hoogheemraden verklaren dat Lijsbeth Arisdochter, e...

titel ( Hoogheemraadschap van Delfland )

Zoeken in Charters

beacon
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Taakuitoefening
algemeen
Charter
1686/2 1686/2De hoogheemraden verklaren dat Lijsbeth Arisdochter, echtgenote van Jan Cornelisz., molenaar in Amsterdam, veroordeeld is tot het schavot voor het Delftse stadhuis waar zij een half uur moet staan met molenzeilen en de afgesneden koorden om haar hals, waarna zij zal worden gegeseld en levenslang verbannen uit Delfland.
Datering:
1564 december 20
Bezegeling:
Vier uithangende zegels van rode was.
Overlevering:
Origineel
Literatuur:
Th.F.J.A. Dolk, Geschiedenis van het Hoogheemraadschap van Delfland (’s-Gravenhage 1939) 308 en C. Postma, Hoogheemraadschap van Delfland in de Middeleeuwen 1289 – 1589 (Hilversum 1989) 383-384.
Samenvatting:
Lijsbeth Arisdochter, echtgenote van Jan Cornelisz., molenaar in Amsterdam, door de dijkgraaf gevangen gezet in Rijswijk, heeft tegenover de hoogheemraden bekend, zonder daartoe gefolterd te zijn, dat zij en haar echtgenoot gestolen hebben acht zeilen van watermolens. Van nog meer watermolens in Delfland, Rijnland en Schieland heeft zij geholpen de koorden door te snijden van de zeilen die door haar man zijn gestolen. De materialen zijn verschillende keren in Den Haag te koop aangeboden door haar dochter. Gezien de ernstige gevolgen moeten dergelijke praktijken ter voorbeeld aan anderen bestraft worden. Daarom veroordelen de hoogheemraden Lijsbeth tot het schavot voor het Delftse stadhuis waar zij een half uur moet staan met molenzeilen en de afgesneden koorden om haar hals. Daarna zal zij gegeseld worden en levenslang verbannen uit Delfland. Als zij toch terugkeert in Delfland zal zij worden veroordeeld tot de strop. Ook worden al haar goederen in beslag genomen.
Plaats:
Den Haag

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree