Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: 1843Het Hof van Holland verklaart dat de eigenaren van land ...

titel ( Hoogheemraadschap van Delfland )

Zoeken in Charters

beacon
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Taakuitoefening
waterkeringen
Charter
1843 1843Het Hof van Holland verklaart dat de eigenaren van land op de landscheiding tussen Delfland en Rijnland als eisers, de dijkgraaf als gedaagde en de hoogheemraden als gevoegden de bewijsstukken moeten inleveren, dat de surseance wordt verlengd en dat de eisers de gedaagden kopieën moeten geven van stukken waar de eisers zich in deze zaak over het schutten van vee zich op beroepen.
Datering:
1561 november 20
Samenvatting:
Voor het Hof van Holland is verschenen Joost Jacopsz. van der Bije, procureur van Jeroen Cornelisz. uit Wilsveen, mede namens de weduwe van Vranck Janssen, eveneens uit Wilsveen, Adriaen Jacobssen, Jan Mertenssen, Mees Jacobssen, allen woonachtig in Zoetermeer, Cornelis Dierixsz. uit Pijnacker, Adriaen Aertssen uit Delft, mede namens Jan Heijnrixssen uit Pijnacker en de schout, Pieter Foppesz. uit Delft, Cornelis Janssen uit Zegwaert, mede namens Simon Lourissen uit Zoetermeer, Meijnert Cornelissen, ook uit Zoetermeer, mede namens jonge Dierick Bruijnesz. uit Nootdorp, en alle andere eigenaren van het land op de Hoevenzijdwinde, de landscheiding tussen Delfland en Rijnland, eisers in deze beroepszaak tegen dijkgraaf Adriaan van der Does. De eisers vragen om nietigverklaring van het vonnis van het Hof van Holland en om verlenging van de acte van surseance zolang het proces loopt en dat de gedaagde veroordeeld zal worden tot teruggave van de vermeende onrechtmatige schuldbrief van 27 oktober 1561, zodat zij die kunnen vernietigen. Tevens eisen ze teruggave van de 58 daalders die zij de dijkgraaf betaald hebben voor het schutten van het vee en om bevestiging van het vonnis dat de eisers een schadevergoeding krijgen voor het schutten van de beesten. De gedaagde dijkgraaf vraagt het hof om niet-ontvankelijkheidverklaring van het beroep van de eisers en zegt het niet bezwaarlijk te vinden dat het vonnis wordt opgeschort tot maandag over een week. De hoogheemraden die zich als partij bij deze zaak hebben gevoegd, verklaren via hun procureur Dierick van Weerdt, dat zij gerechtigd zijn om beesten te schutten op waterscheidingen en boetes op te leggen als de beesten niet binnen 24 uur worden opgehaald. De dijkgraaf krijgt de helft van die boetes. Volgens de eisers zou de koning een plakkaat uitgevaardigd hebben over het beweiden van de landscheiding. De hoogheemraden vragen hun het plakkaat te overleggen. Zie verder PDF-bestand.
Overlevering:
Afschrift
Plaats:
Den Haag

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree