Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
136  charters
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
2. Handvesten en privilegiën rakende het algemeen bestuur
1 Akte opgemaakt te Dordrecht op woensdag na St. Pouwelsbekering 1355, waarbij graaf Willem V het dorp Gommerskerspel verenigt met Enkhuizen, waarna ze voortaan samen Enkhuizen genoemd zullen worden. De vrijheid reikt tot 200 roeden westwaarts aan Bovenkarspel. Enkhuizen krijgt dezelfde stadsrechten en privileges als aan Medemblik gegeven zijn. Waaronder een jaarmarkt die veertien dagen mag duren, beginnend vier dagen voor St. Jansonthoofding (29 augustus). Ook moet Enkhuizen samen met Bovenkarspel en Grootebroek in de heervaart dienen met dertig mannen, 27 januari 1355(1356)
Organisatie: Westfries Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
2. Handvesten en privilegiën rakende het algemeen bestuur
3 Graaf Willem V verleent diverse rechten en vrijheden aan Enkhuizen en Gommerskerspel, welke voortaan tesamen één stad zullen uitmaken. Opgemaakt te Gouda, maandag na zondag Laetare , 16 maart 1355
Datering:
16 maart 1355
Omvang:
1 charter
NB:
Perkament. Zegel van graaf Willem V verdwenen. Ook vermeld: Handvesten van Enkhuizen, blz.5; van Mieris, Groot Charterboek, II, 827. De juiste datum van de verlening van het stadsrecht aan Enkhuizen is 27 januari 1356
Oude Orde:
4
bergnr:
3 (als regest opgenomen onder bergnummer 241)
Organisatie: Westfries Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
1.1. Archief van de stad Hoorn
1.1.2. Archief
1.1.2.16. Stedelijke Ambten
1.1.2.16.3. Thesaurier
2766 Kwitantie van Willem V voor de betaling van het geschonken poortrecht, 1356
Datering:
1356
Omvang:
1 charter
NB:
Reg. no. 17.
Oude Orde:
266
bergnr:
2766
Organisatie: Westfries Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
1.1. Archief van de stad Hoorn
1.1.2. Archief
1.1.2.02. Handvesten, Privilegiën en dergelijke Stukken
2652 Willem V verleent aan Hoorn hetzelfde stadsrecht als Medemblik, 1356
Datering:
1356
Omvang:
1 charter
NB:
Reg. no. 19.
Oude Orde:
37
bergnr:
2652
Organisatie: Westfries Archief
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree