Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
1.193  charters
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
2. Zakelijk gedeelte
2.2. In Overijssel
2.2.12. Raalte
794 Peter van Mouwick en zijn vrouw, Yde, bekennen gegeven te hebben aan Henrick van Rechteren wederkoop en losse op de twee tienden uit de goederen Spyckerhues en Noerderdorp te Luttenborch in het kerspel Raalte, door hen gekocht van Adolph van Rechteren, den vader van Henrick. De wederkoopsom zal bedragen 250 gouden R. guld. Geschied voor de magistraat van Deventer.
De zegels ontbreken, 1521 Februari 4. (Op Sanct Agaten avent). 2 charters
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
2. Zakelijk gedeelte
2.2. In Overijssel
2.2.14. Vollenhove
903 Rykolt Boncke en zijn vrouw Swaane en Gaytgen Michielsz en zijn vrouw Reyne, bekennen verkocht te hebben aan Henrika van der Veen, wed. Henrick van Erp, 9 dagmaden land, 41/2 nieuw en schuytenstall in het gericht van IJsselham, op het broek buiten Zylen. Geschied voor Gerryt Hatthum, schout van IJsselham.
Getekend door de schout en gezegeld door dezelfden en zijn substituut, Geert Luytgensz.
Met 2 zegels, 1557 April 23. 1 charter
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
2. Zakelijk gedeelte
2.2. In Overijssel
2.2.12. Raalte
795 Henrick van Essen en zijn vrouw Hille, bekennen verkocht te hebben aan Bernt ten Groetenhuyss 5 mudden winterrogge uit hun goed de Hofstede in het kerspel Raalte, buurschap Heten. Geschied voor Henrick van Vylsteren, richter van Raalte.
Gezegeld door de richter. Met zegel, 1522 Maart 31. (Des manendages na den Sonnendach Letare Jhrlm.). 1 charter
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
2. Zakelijk gedeelte
2.2. In Overijssel
2.2.12. Raalte
102 Beleening van Catharijne Luloeffz. met het goed Schaetzbergen, onder Raalte, buurschap Heter, bij opdracht van haren vader, Herman Luloeffs, door Seije Mulart, Drost in Zalland, namens Keizer Karel, als heer van Overijssel. Waaraan bevestigd de zegels van Seijne Mulart en de leenmannen Rijck Ripeprda en Jan van Laer toe Honloe, in groen was en door hen onderteekend, 1543 Januari 5. (Des Frijdage nae nije Jaersdach). 1 charter
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree