Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
1.213  charters
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
1. Diverse stukken
1.1. Jaren 1267 t/m 1499
1.1.04. Jaren 1425 t/m 1439
371-HG Johan Hagen en Albert van Duetinghem, Schepenen te D., doen kond, dat Katherijne, dochter van Dirc Vos, met haren vader als momber, aan de Provisoren van het Heilige Geest of Groote Gasthuis geschonken heeft alle goederen, die zij had of krijgen zoude; met uitzondering alleen, dat zij een huis ervende daarover vrij beschikken mag; en dat de Provisoren daarvoor haar in het Gasthuis opgenomen hebben.
Met 2 Schepenzegels., 1439. Op sente poncianus auont (18 november)
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Deventer
 
 
 
 
 
Inventaris
1. Diverse stukken
1.1. Jaren 1267 t/m 1499
1.1.04. Jaren 1425 t/m 1439
372-HG Johan van Ockenbroick en Roloff Vos, Schepenen, doen kond, dat Andries die Decker aan het Heilige Geest of Groote Gasthuis al zijne tegenwoordige en toekomende bezittingen geschonken heeft.
Met de zegels der Schepenen., 1439. Op sente Cecilien dach (22 november)
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Deventer
 
 
 
 
 
Inventaris
1. Diverse stukken
1.1. Jaren 1267 t/m 1499
1.1.04. Jaren 1425 t/m 1439
373-VG Henrick van den Laer, Ambtman in Zalland, verklaart, dat voor hem en gerigtslieden, te Deventer, waar Henrick Swaefken als Rigter hem de aarde gunde, door Herman Hesselssoen den Schoemaker en Wobbe diens vrouw aan Gerit Hakesberg verkocht is 1/6 van het erve en goed Ratting, waarvan aan dezen alleen reeds 1/6 en te zamen met Lubbert Huging de helft toebehoorde, gelegen in het kerspel Batmen, buurschap Dorthe; benevens 1/6 van een kampje land bij het kerkhof te Batmen.
Gerigtsluden: Henric van Oeldeneel en Johan van IJperen.
Met het zegel des Ambtmans., 1439. Op sente Andries auont (28 november)
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Deventer
 
 
 
 
 
Inventaris
1. Diverse stukken
1.1. Jaren 1267 t/m 1499
1.1.04. Jaren 1425 t/m 1439
374-VG Conrat ten Dune en Evert Dircssoen, Schepenen, verklaren, dat Goesen van Raden en Griete diens vrouw, Lambert, Lutgard en Claes, Goesens's broeders en zuster, aan Henrick van Wuerden verkocht hebben 2 g. Reijnoldus gl. per jaar uit 3 halve erven en huizen naast elkander in de Papenstraat, op den hoek der steeg, die uit die straat naar de Diefsteeg loopt, waaruit Griete van Randen 2 pond geld kl. penn. en Kunne Suselers 7 pond geld kl. penn. per jaar hebben.
Met de zegels der Schepenen., 1439. Op sente Andries auont (28 november)
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Deventer
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree