Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
22  charters
sorteren op:
 
 
 
 
3. Regestenlijst van oorkonden
Regest
35 Philips, etc. oorkondt, dat zijn Raad van Vrieslandt heeft toegestemd in den koop door Hessel Tyercx en Anne EL. van het in regest nr. 34 genoemde goed.
a. Oorspr. charter, met geschonden zegel in roode was (Inv. nr. 625).
b. Afschrift, geteekend door M. Rommarts (16e eeuw), gevolgd door acte van kwijting i.d. 6 Maart 1570 door Hero van Burmania wegens een op het goed rustende rente van 14 gulden.
Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
 
 
 
 
 
3. Regestenlijst van oorkonden
Regest
8 Kaerle, etc. oorkondt, dat zijn Raad van Vrieslandt heeft toegestemd in den verkoop, vermeld in regest no. 7.
Oorspr. charter (Inv.no. 656), met opgedrukt zegel in roode was van het Hof.
Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
 
 
 
 
 
3. Regestenlijst van oorkonden
Regest
43 Philips, enz. oorkondt, dat zijn Raad van Vrieslant heeft geconsenteerd in den koop door Hessel Tyarcxzoen en Anna Claesdr., nu Hessels weduwe, van het in regest nr. 42 genoemde huis op de Weerdt.
Oorspr. charter, (gehecht aan het stuk van regestnr. 42) ( Inv.nr. 656).
Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
 
 
 
 
 
3. Regestenlijst van oorkonden
Regest
65 Juffrouw Tietke van Feitsma, weduwe van Foppe van Campstra erkent voor 687,5 ggld. te hebben verkocht aan Dr. Seerp Hanya, Frans Canter en Pieter Theusz., beiden burgemeester en Pieter Aerntsz als weesmeesters over het weeshuis binnen Leeuwarden bij het vleeschhuis, 7,5 pm. lands bij de Zwette, nu in gebruik bij de weduwe van Pieter Tyetszoon, Pieter Gerbrantsz en Sybe Claeszdr., in een stuk groot c. 18 pm, benevens 7,5 pm. nieuwland te Rauwert, vrij van de huizinge, waarin Syuck Feyckedr. Siersma een zesde deel bezit.
a. Oorspr. charter, voor verkoopster geteekend door Taco Damezoon, apotheker, en Steven Willemsz, geteekend en bezegeld door Lodewijck Fox van Bexsterzwaegh, notaris (Inv. nr. 597).
b. Afschrift i.d. 1581, geteekend door T. Heeres, ter ordonnantie van den Hove (in Inv. nr. 597).
Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert Leeuwarden
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree