Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
165.050  charters
sorteren op:
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
12 Volmacht ("bestallings brieff") van Rooms-Koning Maximiliaan aan Albrecht van Saksen en hofmeester George Paltsgraaf en hertog in Beieren, om voor de oorlog tegen Karel van Gelre 400 "geraysige pherdt und dann ain antzall fueszknecht" aan te nemen voor een bedrag van 36000 gulden. Men mag alle sloten, steden en dorpen zolang behouden totdat al het geld aan hen betaald is. Gegeven te Goch, 25 maart 1499. Expeditie op perkament, met afhangend zegel van Maximiliaan en een expeditie (vidimus).
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
66 Akte van Rooms-Koning Maximilaan en zijn zoon Filips dat men hertog Albrecht van Saksen behulpzaam zal zijn bij het innen om de grote sommen geld die hij in de Nederlanden en in het land van Luik nog heeft uitstaan. Gegeven te Antwerpen op 1 december 1494. Expeditie, met afhangend grootzegel; en afschrift (vidimus van Johannes Piscatoris).
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
67 Akte waarin Rooms-Koning Maximiliaan en zijn zoon Filips verklaren dat men Albrecht van Saksen, stadhouder-generaal in de Nederlanden, een bedrag schuldig is van 301928 gouden Rijnse gulden, te betalen binnen zes jaar. Tot meerder zekerheid van de hertog worden hem de kastelen en huizen te Woerden, Geervliet, Medemblik, de stad Haarlem en het blokhuis "Saksenburg" in Holland en het slot Jemappes in Waals Brabant als kastelein en ambtman in handen gegeven, met alle bijbehorende opbrengsten ("wedden ende proffyten"). De kosten voor het onderhoud zullen worden vergoed, alsmede de soldij van de soldaten. Te weten: 20 personen te Woerden, 4 te Geervliet, 8 te Medemblik, 10 op de Saksenburg, en 6 te Jemappes. Waarbij ieder sold wordt gerekend op 4 gouden gulden (ter waarde van 23 st.), de kapiteins ontvangen een dubbelsold. De hertog zal de helft van de bezetting te Woerden bekostigen. Het geld voor alle andere soldaten zal door de rentmeester worden opgebracht uit de inkomsten van d e gebieden (welke worden genoemd), en in twee termijnen worden betaald op 24 juni en 1 januari. Gegeven te Antwerpen op 1 december 1494. Expeditie, met afhangend zegel van Filips de Schone; en afschrift (vidimus van Johannis Piscatoris).
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
68 Akte van Maximiliaan I waarin hij verklaart dat op de rijksdag te Worms mede besloten is dat Albrecht van Saksen de "mergliche summa gelts" - welke hij van de Rooms-Koning moet krijgen - naar eigen "notdorfften, willen und gefallen" met steun van de keurvorsten, vorsten en andere standen van het Heilige Roomse Rijk mag innen, indien het bedrag niet op tijd wordt betaald. Gegeven te Worms op 6 september 1495. Afschrift (transsumpt) met aanhangend zegel van Johannes, bisschop te Meissen.
NB:
Vpl: Original Urkunde nr. 9114; Zie verder: Loc. 10372, Österreichische Schuldforderung, 1488- 1496, fol. 12 en 15 (niet verfilmd). Opm: Langenn, p. 233. Opm: Op achterzijde: �Vidimus des bischove zw Meissen der verschreybung dess romischen kuniges des unangeschen dasz herzog albrecht den kuniglichen fride und ordenung mit gesiegelt, dermyt mag er mit hulffe curfursten, fursten und anderen syne schulde von dem reiche manen�.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree