Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
140  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Taakuitoefening
binnenlandse waterstaat
Charter
3794/8 3794/8Schout en schepenen van Rijswijk verklaren dat de erfgenamen van Arij Leendertssen van Winden hebben verkocht en hierbij overdragen aan Gerard Putmans, burgermeester van Delft, de Kitswoning met ruim 20 morgen land in Rijswijk, tussen de molensloot van de Plaspoelmolen, de weg van de Noordhoorn, de hofstede Sion, eigendom van de koper, en het land van Cornelis Lodesteijn.
Datering:
1681 mei 7
Overlevering:
Origineel
Samenvatting:
De schout van Rijswijk, Maerten vanden Hove, en schepenen Hendrick Quellenburgh en Samuel Maertensz. Hensbroeck, verklaren dat voor hen verschenen is Leendert Ariënssen van Winden, voor zichzelf en namens zijn broer Willem Ariënssen van Winden, gemachtigd op 13 april 1681 door notaris Jan van Heijningen. Ook zijn verschenen Jan Pieterssen van der Storm als erfgenaam van zijn overleden vrouw Claesje Ariëns van Winden, Eelitje Joris, weduwe van Joris Ariënssen, Cornelis Ariënssen, Claes Ariënssen, Pieter Ariënssen van der Juijst en Pieter Janssen Bruijnswijck, echtgenoot van Grietje Ariëns van der Juijst, en haar vijf kinderen, erfgenamen van Grietje Ariëns van Winden, voor vier vijfdepart van de erfenis. De eerdergenoemde Leendert Ariënssen van Winden en Willem Cornelissen van der Coppe, als voogden van de minderjarige zoon van Sijmon Ariënssen van Winden, gemachtigd door Maertje Cornelis vander Coppe, alsook Jacob Pieterssen van der Arent, echtgenoot van Maertje Cornelis vander Coppe, samen voor het resterende vijfdepart. Al deze personen zijn kinderen en kleinkinderen en erfgenaam van de overleden Arij Leendertssen van Winden. Zij verklaren verkocht te hebben en bij dezen te transporteren aan Gerard Putmans, burgermeester van Delft, een woning met schuur, hooibergen en geboomte in Rijswijk, vanouds genaamd de Kitswoning, die zij geërfd hebben van Arij Leendertssen van Winden. Het wei-, hooi- en bouwland is volgens opmeting van landmeter Nicolaes Klinckaert uit Delft 20 morgen en 44 roeden groot. Het perceel wordt ten oosten begrensd door molensloot van de Plaspoelmolen, ten westen door de weg van de Noordhoorn, ten zuiden door de hofstede en landerijen van de koper, vanouds genaamd Sion, en ten noorden door het land van Cornelis Lodesteijn. De grond is belast met vijf tijnzen, ieder voor een bedrag van een oortje ten behoeve van de heer van Rijswijk, te betalen op 1 januari in de ochtend. Zie verder PDF-bestand.
Bezegeling:
Het uithangend zegel is afgescheurd. Ondertekend
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
 
 
Inventaris
1. Stukken betreffende het bezit van de heerlijkheden Wisch en Lichtenvoorde, en de daartoe behorende goederen en rechten
1.1. Hoogheid Wisch c.a
1.1.09. Eigendomsbewijzen van goederen, die aan de heren van Wisch hebben toebehoord en enkele andere desbetreffende stukken
1.1.09.08. Onder Doetinchem
N.B. Zie ook no. 291.
128 Akte, waarbij de Gedeputeerden in het kwartier van Zulphen verklaren, dat de landerijen, genaamd de Wetten onder Oesel, kerspel Doetinchem, die verpand waren aan het klooster Sion, gelost zijn door graaf Jan van Limburg Stirum, heer van Wisch, doch dat de pandbrieven niet kunnen worden gecancelleerd en teruggegeven, omdat zij verloren zijn, 1609. 1 charter
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
 
 
Inventaris
1. Persoonlijk gedeelte
1.2. Aangetrouwde families
1.2.4. Familie Van de Wall
212 Verklaring van den Prior, Procuratrix en verdere zusters van het klooster Sion bij Doetinchem aan Dirck then Wall te hebben ontvangen een schepenbrief, sprekende van 5 goud gl. ten behoeve van zijne dochter Geertruijdt, mede conventuaal van Sion, Zij zullen ook nog 25 goudgl. ontvangen. Het conventszegel ontbreekt, 1544 april 23. (Op Sunte Gregorius dach Martiris). 1 charter
Organisatie: Gelders Archief
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
I. Inventaris Oud Archief Delfland (OAD)
3. Bijlage: Regesten van charters
Bestuursinrichting
Charter
334/13 334/13Notaris Jan van Guijlick verklaart dat een aantal met name genoemde ingelanden die onderhoudsplichtig zijn aan de Monstersche sluis François Bubbe, François Laderiere en Pieter Restant, procureurs bij de Grote Raad van Mechelen, machtigen om namens hen op te treden in processen die voor de raad hangende zijn of nog zullen volgen als eiser of verweerder.
Datering:
1524 oktober 26
Samenvatting:
Jan van Guijlick, notaris en klerk van het bisdom Utrecht, verklaart dat voor hem verschenen zijn op 26 oktober 1524 Claes Claesz., ambachtsbewaarder van Monster, en eigenaren en pachters van land dat onderhoudsplichtig is aan de Monstersche sluis: Jan Aemsz., Joest Aemsz., broeder Jan Pietersz., procurator van het convent van Sion bij Delft, Claes Sijmonsz., Jan Costijnsz. op ’t Wout, jonge Jan Pietersz., Willem Pietersz. en Dammas Woutersz. als voogd van Maritgen. om François Bubbe, François Laderiere en Pieter Restant, procureurs bij de Grote Raad van Mechelen, te machtigen om namens hen op te treden in processen die voor de raad hangende zijn of nog zullen volgen als eiser of verweerder. In het bijzonder betreft het het proces dat nog hangende is voor de raad waarin de ingelanden optreden als eiser tegen Jan Jacobsz. van Utrecht en Pieter Sijmonsz. vanwege de zes groten Vlaams die de verweerders de ingelanden per morgen opgelegd hebben. De procureurs zijn tevens bevoegd om iemand in hun plaats te benoemen.
Overlevering:
Origineel
Organisatie: Hoogheemraadschap van Delfland
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree