Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Staten van Friesland voor 1580

3 Staten van Friesland voor 1580 ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
4. Archief van de Staten van Friesland
4.52. Vergadering van enige Gedeputeerden, Geestelijke en particuliere personen te Leeuwarden
3 Staten van Friesland voor 1580
4. Archief van de Staten van Friesland
4.52.
Vergadering van enige Gedeputeerden, Geestelijke en particuliere personen te Leeuwarden
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
Vergadering van enige Gedeputeerden, Geestelijke en particuliere personen te Leeuwarden van 25 augustus tot 1 september 1572. N.B. Van deze vergadering wordt geen melding gemaakt in de inventaris van 1575. Van een officiële Landdag kan niet worden gesproken. De Stadhouder, die geld moest hebben, riep eerst enige Gedeputeerden samen en toen deze zich niet competent verklaarden, werden op last van het Hof door de Gerechtsbode nog verschillende Geestelijke en Wereldlijke personen bij elkaar getrommeld. De Heren, die deze vergadering uitmaakten, weigerden echter zich als volmachten te beschouwen. Het eind was dan ook, dat zij ronduit zeiden, dat zij in het verzoek van de Stadhouder niet konden toestemmen.

Kenmerken

Omvang:
1 meter Portefeuilles, normaal, goed
Categorie:
  • Zonder categorie
Archiefvormer(s):
 
Archiefvormer Staten van Friesland voor 1580
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree