Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.
‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder
3 Staten van Friesland voor 1580 ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )

3
Staten van Friesland voor 1580
Inventaris
9. Indices op de inventaris door S. de Haan en A. van Dalfsen
9.1. Inleiding
3 Staten van Friesland voor 1580
9. Indices op de inventaris door S. de Haan en A. van Dalfsen
9.1.
Inleiding
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
laatste wijziging 23-09-2002

Er zijn een index op zaaknamen, een index op aardrijkskundige namen en een index op persoonsnamen. In de indices wordt niet verwezen naar pagina- of inventarisnummers maar naar verwijsnummers, die speciaal ten behoeve van de indices werden aangebracht. Hoe de stukken kunnen worden aangevraagd staat vermeld in op de beschrijvingen volgende N.B.'s. De aan de inventaris voorafgaande inleiding is niet geïndiceerd.

De indices zijn alfabetisch-lexicografisch ingericht; alleen is de ij binnen de i gealfabetiseerd. De y staat vóór de z. De namen van kloosters zijn in de zaaknamenindex opgenomen, omdat het in de beschrijvingen gaat om de kloosters als instellingen. Deze namen komen niet meer voor in de index op aardrijkskundige namen, ook niet wanneer zij tevens aardrijkskundige begrippen zijn.

De persoonsnanemindex bestaat uit twee afdelingen. In de eerste zijn de personen zonder familienaam opgenomen, gealfabetiseerd op hun voornaam. In de tweede staan de personen met een familienaam. Avis heeft in zijn beschrijvingen de persoonsnamen letterlijk uit de stukken overgenomen. Heel vaak werden de namen verschillend geschreven. Zo komen, om een voorbeeld te nemen, bij de familienamen zowel Roorda, van Roorda, als Roerda in de beschrijvingen voor. De index zou onoverzichtelijk worden, wanneer alle varianten er in zouden worden opgenomen. Daarom is er voor gekozen elke persoonsnaam één keer op te nemen volgens de schrijfwijze die in de tijd waarin de stukken ontstonden het meest gangbaar was.
laatste wijziging 15-02-2002
1.343 beschreven archiefstukken
Kenmerken
Omvang:
1 meter Portefeuilles, normaal, goed
Categorie:
- Zonder categorie
Archiefvormer(s):

laatste wijziging 15-02-2002
1.343 beschreven archiefstukken