Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Verzameling losse stukken Gemeentearchief Groningen (1), 1206 - 1980

1501 Verzameling losse stukken Gemeentearchief Groningen (1), 1206 - 1980 ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie handschriften bestond voordat deze inventaris werd samengesteld uit twee gedeelten: de zgn. H-nummers en een aantal dozen, geletterd A t/m CC. Tijdens de inventarisatie van de H-nummers bleek dat zich hierin ook veel niet-archiefstukken bevonden zoals bijvoorbeeld scripties. Deze zijn opgenomen in de bibliotheek van het gemeentearchief. De inhoud van de dozen was wel beschreven, zij het vaak summier (voorb. : 'diverse charters, herkomst onbekend. 18e eeuw'). Een deel van de stukken uit de geletterde dozen betrof de provincie Groningen; deze zijn dan ook aan het rijksarchief alhier overgedragen. In deze dozen bevonden zich ook enkele kleine archiefjes die en een archiefnummer hadden en een doosnummer. Enkele van deze archieven zijn blijven bestaan en onder hun eigen nummer in het depot geplaatst. Wanneer zo'n klein archief echter bestond uit één of twee nummers en duidelijk was dat het archief oorspronkelijk een beduidend grotere omvang had is besloten de stukken als archiefnummer te laten vervallen en ze op te nemen in de collectie handschriften.
Bij de inventarisatie is gekozen voor een systematische indeling van de inventaris. Er zijn 13, alfabetisch gerangschikte, hoofdrubrieken die, waar nodig, verder zijn onderverdeeld. Binnen de rubrieken zijn de beschrijvingen chronologisch of alfabetisch gerangschikt. In dit laatste geval is dit in een N.B. in het hoofd boven de rubriek aangegeven. De namen waarop in dat geval gealfabetiseerd is, zijn onderlijnd. Wanneer is gealfabetiseerd op straatnaam is, indien noodzakelijk, nog een onderverdeling gemaakt in noord-, zuid-, oost- en westzijde. Er is gealfabetiseerd op de huidige straatnaam. De in het stuk genoemde naam wordt in de beschrijving genoemd; in een N.B. wordt de huidige naam vermeld. Familie- en persoonsnamen zijn in de beschrijvingen overgenomen zoals ze in de stukken voorkomen. Rubriek 14 is de verzameling fotokopieën welke analoog aan de rubrieken 1 t/m 13 is geordend.
Na de inventaris volgen een aantal bijlagen, indices en concordanties en een lijst met aanwinstnummers. In de bijlagen I t/m IV is de inhoudsopgave van inventarisnummers 13, 250, 269 en 307 gegeven.
Er is een index op persoonsnamen en één op topografische namen gemaakt. In de indices is de letter ij gealfabetiseerd op i-j. In de index op persoonsnamen is de letter C, wanneer uitgesproken als K, gerangschikt bij de letter K. Indien dezelfde namen in de beschrijvingen in verschillende varianten voorkomen zijn beide spellingsvormen in de index opgenomen (voorb.: Bothuis, Annegien en Buthuis, Annegien). Namen die in een genormaliseerde spellingsvorm zijn opgenomen worden gevolgd door de oorspronkelijke vorm tussen vierkante haken cursief gedrukt (voorb.: Alberts [Albers], Hindrick). Waar nodig zijn verwijzingen gemaakt naar de gekozen spellingsvorm (voorb.: Backer. Zie Bakker). In de index is echter alleen gekozen voor een genormaliseerde spellingswijze wanneer dit meer logisch leek; zoals bij de naam Backer. Meestal is gekozen voor de naamsvorm zoals deze in de beschrijving voorkomt.
Na de indices volgen concordanties op de oude H-nummers, doosletters en vervallen archiefnummers.
Als laatste is een lijst met aanwinstnummers opgenomen, waarbij de nummers verwijzen naar de aanwinstregisters aanwezig in het gemeentearchief.
Bijlagen
Bijlage I: Inhoudsopgave van inventarisnr. 13
Bijlage II: Inhoudsopgave van inventarisnr. 250
Bijlage III: Inhoudsopgave van inventarisnr. 269
Bijlage IV: inhoudsopgave van inventarisnr. 307
Inventaris
02. Bezittingen en rechten
02.6. Waardepapieren
02.6.2. Waardepapieren met persoonsaanduiding
233 Akte, waarbij Johannes Langacker cedeert en transporteert aan Geert Nienhuis en Elisabeth Terwein, echtelieden, een som van 180,- Car. gld., uitstaande ten laste van Grietijn Reiziger over een kamer met achterhuis en hofje in de Veulsgang zuidzijde, 1801. Met retroactum, 1800
1501 Verzameling losse stukken Gemeentearchief Groningen (1), 1206 - 1980
Inventaris
02. Bezittingen en rechten
02.6. Waardepapieren
02.6.2. Waardepapieren met persoonsaanduiding
233
Akte, waarbij Johannes Langacker cedeert en transporteert aan Geert Nienhuis en Elisabeth Terwein, echtelieden, een som van 180,- Car. gld., uitstaande ten laste van Grietijn Reiziger over een kamer met achterhuis en hofje in de Veulsgang zuidzijde, 1801. Met retroactum, 1800
Datering:
1801. Met retroactum, 1800
Omvang:
2 charters, getransfigeerd
Organisatie: Groninger Archieven

Kenmerken

Beschrijving:
Catalogus van de verzameling losse stukken in het Gemeentearchief Groningen, vroeger aangeduid als verzameling handschriften
Bewerker:
M.J. Visch-Camphuis
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2003
Laatste uitvoer:
22-09-2022
Omvang:
7 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
Eerste versie van 1986. De verzameling bevat ook historische aantekeningen
Categorie:
Archiefvormer(s):
 
Archiefvormer Afdeling Groningen van de Algemene Nederlandsche Bond van Meubelmakers, 1940 - 1942
 
Archiefvormer Afschriften en reprodukties van elders berustende stukken
 
Archiefvormer Commissie voor de feestviering van de 75ste gedenkdag van Nederlands herstel in 1813, 1888 - 1889
 
Archiefvormer Historische aantekeningen
 
Archiefvormer Laan, Kornelis ter, 1871 - 1963
 
Archiefvormer Losse stukken
 
Archiefvormer Reciteergezelschap "Demosthenes", 1887 -
 
Archiefvormer Typhuscommissie, 1856 - 1864
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree