Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Charters

Charters

Zoeken in Charters

In het portaal kan full-text worden gezocht in ruim 150.000 records met charterbeschrijvingen. Bij opgave van twee zoektermen worden de records gevonden waarin beide zoektermen voorkomen. Ook kan de periode waarin wordt gezocht worden begrensd met een begin- en/of eindjaar.

Bij het zoeken op naam dient men zich te realiseren dat in veel beschrijvingen de originele spelling is overgenomen. Wanneer men op zoek is 'Alkmaar', doet men er goed aan om ook op de oude spellingen als 'Alcmaar', 'Alcmaer', 'Alcmair', 'Alkmaer' en 'Alkmair' te proberen. Hetzelfde geldt voor de variatie in de spelling van persoonsnamen: 'Gerard' kan ook verschijnen als 'Gheraerd', 'Gerrijt', 'Gherardus',  enzovoort.

beacon
1.171  charters
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk in en bij Heusden, goederenbeheer, inventarisnrs 81 - 623
87 Vidimus van schepenen 's-Hertogenbosch, van oorkonden en andere stukken, die aan de Staten moesten worden overgedragen, 1611
Datering:
1611
NB:
Vidimus = legalisatie. 'Hollands Boek van Vidimus', over goederen en cijnzen in Holland gelegen, bevattende 279 akten (29 hierin gevidimeerde akten inclusief ), waarvan 206 akten in originali in archief aanwezig zijn. Zie bijlage, alwaar opgave van de data, regestennrs en korte geografische aanduiding der goederen. Voor de akte van vidimatie op folio 1r - 2v en folio 168v, zie regestnr 1978.
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Zie ook:
Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
 
 
 
 
 
Inventaris
Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk in en bij Heusden, goederenbeheer, inventarisnrs 81 - 623
88 Vidimus van schepenen 's-Hertogenbosch, van oorkonden en andere stukken, die aan de Staten moesten worden overgedragen, 1611
Datering:
1611
NB:
Vidimus = legalisatie. 'Brabants Boek van Vidimus', goederen en cijnzen in Brabant gelegen, bevattende 101 akten (2 hierin gevidimeerde akten inclusief), waarvan 29 akten in originali in archief aanwezig zijn. Voor de akte van vidimatie op folio 1r - 2r en folio 126r, zie regestnr 1979. Zie bijlage met opgave data, regesten en korte geografische aanduiding goederen.
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Zie ook:
Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
 
 
 
 
 
Inventaris
Regesten
Regest
8 1326-01-12.
1326 januari 12 (sonnedaegs na Dertiendach)
Schepenen van Heusden geven vidimus van akte van 1316 mei 31 (regestnr 5) en oorkonden tevens, dat:
Godevaart van Medewen samen met Diedrik Godevaartszn afstand hebben gedaan van het daarin genoemde huis en erf, voor Diedrik Merlant, waarna Diedrik Merlant deze weer overgedragen heeft aan Diedrik Godervaartszn voor cijns van 20 schelling
Origineel (inventarisnr 662)
Met schepenzegels Jan Buening en Jan Brusten
Op rugzijde: 'Den brief, dat Dirk Merlant Sinte Kateline thegen heeft 20 schellingen upt hoekhuis H(i?)lle Scuts'.
Charter was waarschijnlijk doorstoken met een jongere akte
Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
 
 
 
 
 
Inventaris
Regesten
Regest
125 1380-11-20.
1380 november 20 (sdynsdaghes voor sente Clemensdach)
Schepenen van Heusden, Godert Dirk Lubenszn en Aarnt van Anle, oorkonden, dat Gielis Offeraaszn en zijn zoon Offeraan hebben overgedragen aan Gerard Aarntszn van Wijk:
3 morgen met opstallen onder Hedikhuizen in Luttelherpt, waarbij ook Michiel Jan Michielsznszn van Wijk afzag van zijn recht en waarna Gerard vanze hun weer overdroeg voor cijns van 6 oude Frankrijkse schild
Gevidimeerd in akte van 1396 maart 7 (regestnr 226)
Had transfix van 1389 oktober 29 (regestnr 187)
Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree