Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Akte van Maximiliaan I waarin hij verklaart dat op de rijksd...

titel ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )

Zoeken in Charters

beacon
 
 
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
68 Akte van Maximiliaan I waarin hij verklaart dat op de rijksdag te Worms mede besloten is dat Albrecht van Saksen de "mergliche summa gelts" - welke hij van de Rooms-Koning moet krijgen - naar eigen "notdorfften, willen und gefallen" met steun van de keurvorsten, vorsten en andere standen van het Heilige Roomse Rijk mag innen, indien het bedrag niet op tijd wordt betaald. Gegeven te Worms op 6 september 1495. Afschrift (transsumpt) met aanhangend zegel van Johannes, bisschop te Meissen.
NB:
Vpl: Original Urkunde nr. 9114; Zie verder: Loc. 10372, Österreichische Schuldforderung, 1488- 1496, fol. 12 en 15 (niet verfilmd). Opm: Langenn, p. 233. Opm: Op achterzijde: �Vidimus des bischove zw Meissen der verschreybung dess romischen kuniges des unangeschen dasz herzog albrecht den kuniglichen fride und ordenung mit gesiegelt, dermyt mag er mit hulffe curfursten, fursten und anderen syne schulde von dem reiche manen�.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree