Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Familie Van Heemstra c.s.
x332-06 Familie Van Heemstra c.s. ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

332-06 Familie Van Heemstra c.s. ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
1. Geschiedenis van de archieven en een concordans
De archieven, die in deze inventaris zijn opgenomen, bestaan uit twee gedeelten. Ten eerste zijn er de stukken, die tot nu toe waren ondergebracht in de "Verzameling Aanwinsten", nr. 318. Ten tweede gaf de Provinciale Bibliotheek van Friesland in 1980 een deel van haar handschriftencollectie bij het Rijksarchief in Friesland in bewaring. Het merendeel van deze stukken had de bibliotheek in 1894 gekregen van leden van de familie Rinia van Nauta; in de Provinciale Bibliotheek bevonden deze stukken zich onder het nummer Hs 5565a.
De resterende stukken (P.B.-nummers Hs 1104c, 7-9 en 12) waren afkomstig uit de nalatenschap van Henrica Wilhelmina de Carpentier, die in 1930 te Koudum was overleden; (zie Inleiding tot de inventaris van de "Archieven van leden van de families De Carpentier en Van Hylckama en van enige leden van aanverwante families"; Toegang 332-05).
In de hiernavolgende concordans wordt van de oude handschriftnummers (onder A) verwezen naar de nummers van de nieuwe inventaris (onder B).
A:1104c; B:42
A:1107; B:12
A:1108; B:10
A:1109; B:13
A:11012; B:7-8
A:5565a; B:1-2, 5-6, 11, 14-15, 19-27, 29-30, 32, 43, 48-54
N.B. De overige nummers van deze inventaris (d.w.z. de nummers 3-4, 9, 16-18, 28, 31, 33-41 en 44-47) zijn afkomstig uit de "Verzameling Aanwinsten", nummer 318.
Stambomen (nog maken) Tabel A: Van Heemstra en Wijckerheld Bisdom; Tabel B: (Lauta) van Aysma, Van Doma en Rosema; Tabel C: (Rinia van) Nauta, Assuerus Avenhorn en Frisius; Tabel D: (Van) Meijers.
1.2. Schelto van Heemstra (1738-1803)
N.B. in 1764 gehuwd met Wiskje van Scheltinga (1746-1795)
2 Akte waarbij Schelto van Heemstra door Willem V wordt aangesteld tot meesterknaap in het jachtgerecht van Friesland, 1768
332-06 Familie Van Heemstra c.s.
1. Geschiedenis van de archieven en een concordans
1.2. Schelto van Heemstra (1738-1803)
2
Akte waarbij Schelto van Heemstra door Willem V wordt aangesteld tot meesterknaap in het jachtgerecht van Friesland, 1768
NB:
Het zegel is beschadigd.
Omvang:
1 charter
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)
Kenmerken
Omvang:
,37 meter Standaardberging
Categorie:
  • Zonder categorie
Archiefvormer(s)::
 
Archiefvormer Familie (Rinia van) Nauta
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS
Een product van:

Huygens ING De Ree