Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Bestuur van de saksische hertogen over Friesland

1 Bestuur van de saksische hertogen over Friesland ( Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
N.B. Van deze zeer grote serie zijn slechts 150 akten verfilmd. Daarvan is ruim 80% beschreven. Zie inleiding, p. 24.
126 Akte van Rooms-Koning Maximiliaan en aartshertog Filips, dat men in bijzijn van de grote financiële raad ("grossen rate financien") en rekenkamer - namen van de leden worden genoemd - het bedrag heeft berekend wat men hertog Albrecht van Saksen tot op heden schuldig is. Ter aflossing van de verschuldigde 301928 Rijnse gulden, zal jaarlijks een bedrag van 50000 gulden - alsmede de ontstane schade indien men in gebreke blijft - worden betaald in twee termijnen op 24 juni en op nieuwjaar uit de bede en schattingen van Holland en Friesland. Al onderpand ("umb merer sicherheit") wordt hertog Albrecht het slot te Geervliet, Medemblik en stad en blokhuis Saksenburg van Haarlem (in Holland) en het slot Jemappes (in Brabant) overhandigd ("inn sein handen gestelt und gegonnet") als kastelein en ambtman met alle bijbehorende opbrengsten (alle felle und nutzung). De rekenkamers zijn geschreven om in het onderhoud en de reparatie te voorzien, met uitzondering van de plaatsen die de hertog w eer zal teruggeven als de afgesproken 10000 gulden zijn overhandigd. Voorts zal het jaargeld van 5000 Rijnse gulden per jaar worden betaald. De 12000 gulden die de hertog aan de Rooms-Koning moet betalen zal in het zesde jaar van het laatste termijn worden afgetrokken. Gegeven te Antwerpen 30 november 1494. Expeditie, met vijf aanhangende zegels van Maximiliaan, (Maximiliaan als voogd van) Filips de Schone, Berthold van Mainz, ? en ? En vidimus van Berthold van Mainz.
1 Bestuur van de saksische hertogen over Friesland
3. Stukken uit het sächsisches hauptstaatsarchiv te dresden
3.1. Originalurkunden (akten in origineel)
126
Akte van Rooms-Koning Maximiliaan en aartshertog Filips, dat men in bijzijn van de grote financiële raad ("grossen rate financien") en rekenkamer - namen van de leden worden genoemd - het bedrag heeft berekend wat men hertog Albrecht van Saksen tot op heden schuldig is. Ter aflossing van de verschuldigde 301928 Rijnse gulden, zal jaarlijks een bedrag van 50000 gulden - alsmede de ontstane schade indien men in gebreke blijft - worden betaald in twee termijnen op 24 juni en op nieuwjaar uit de bede en schattingen van Holland en Friesland. Al onderpand ("umb merer sicherheit") wordt hertog Albrecht het slot te Geervliet, Medemblik en stad en blokhuis Saksenburg van Haarlem (in Holland) en het slot Jemappes (in Brabant) overhandigd ("inn sein handen gestelt und gegonnet") als kastelein en ambtman met alle bijbehorende opbrengsten (alle felle und nutzung). De rekenkamers zijn geschreven om in het onderhoud en de reparatie te voorzien, met uitzondering van de plaatsen die de hertog w eer zal teruggeven als de afgesproken 10000 gulden zijn overhandigd. Voorts zal het jaargeld van 5000 Rijnse gulden per jaar worden betaald. De 12000 gulden die de hertog aan de Rooms-Koning moet betalen zal in het zesde jaar van het laatste termijn worden afgetrokken. Gegeven te Antwerpen 30 november 1494. Expeditie, met vijf aanhangende zegels van Maximiliaan, (Maximiliaan als voogd van) Filips de Schone, Berthold van Mainz, ? en ? En vidimus van Berthold van Mainz.
NB:
Vpl: Original Urkunde nr. 9072. Opm: De vidimus heeft als oud nummer: nr. 67.
Organisatie: Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)

Kenmerken

Omvang:
263 Microfilm, fiches en jackets
Categorie:
  • Zonder categorie
Archiefvormer(s)::
 
Archiefvormer Hertogen van Saksen
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree