Seal

Digitale Charterbank Nederland

De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht. Het portal is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en DE REE archiefsystemen te Groningen, die de digitale toegangen van een groot deel van de Nederlandse archieven beheert. De derde partner in het project, dat werd ondersteund door NWO, was Het Utrechts Archief. Voorts is actieve medewerking verleend door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Nationaal Archief en veel andere archiefdiensten.

‘Charter’ is de archiefterm voor een afzonderlijk stuk perkament of papier, lees verder

Uw zoekacties: Familie Stratingh, 1595 - 1874

1379 Familie Stratingh, 1595 - 1874 ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
In september 1925 ontving het Gemeentearchief door bemiddeling van de heer Jhr. Mr. T.J. van Iddekinge te Groningen uit de nalatenschap van Mr. J. Pelinck Stratingh (overleden te Groningen op 15 juli 1924), zoon van de bekende 19de eeuwse arts en geschiedkundige Dr. G. Acker Stratingh, een verzameling charters en papieren, die bij ordening grotendeels bleek te kunnen worden samengevat als "archief der familie Stratingh".
In rubriek 1 van deze inventaris zijn de stukken betreffende de familie Stratingh en verwante geslachten (zie de tabellen achter de inventaris) beschreven. Enkele stukken, waarvan de verhouding tot het familie-archief niet kon worden bepaald, vindt men in rubriek 2.
De eerdere toegang uit 1982 is in 2002 herzien en bewerkt door H. Jager en hiermee vervallen. De omvang van het archief bedraagt 0.65 meter.
Openbaarheid: het archief is in zijn geheel openbaar.
Concordans van oude orde naar inv.nr.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de familie Stratingh.
Bewerker:
D. Kuiken en H. Jager
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2002
Omvang:
0,65 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::
 
Archiefvormer Stratingh, 1650 -
 
 
 
Een product van:

Huygens ING De Ree